Bel mij terug

Soorten waterzuiveringen

Soorten Waterzuiveringen

Soorten Waterzuiveringsinstallaties

Er zijn meerdere manieren om water te behandelen. Het onbehandelde bron- of oppervlaktewater noemen we 'ruw water'. Aan de hand van een laboratoriumuitslag kunt u inzicht krijgen welke waarden zich in het water bevinden. Zowel in het oppervlakte- als in het bronwater komen vaak verhoogde parameters voor die problemen kunnen veroorzaken bij het gebruiken van dit onbehandelde water. In een laboratorium wordt het onbehandelde water onderzocht op meerdere parameters. Deze parameters geven inzicht in de waterkwaliteit. De gewenste waterkwaliteit hangt af van het doel waarvoor het water gebruikt gaat worden. 

De verhoogde parameters en de gewenste waterkwaliteit bepalen mede het type waterzuivering

De meest voorkomende waterzuiveringsinstallaties zijn:

 • Open waterzuiveringen
 • Gesloten waterzuiveringen
 • Osmosefiltratie
 • Nanofiltratie
 • Ionenwisselaars
 • UV-filtratie
 • Doseersystemen

Remon heeft alle hierboven genoemde soorten waterzuiveringen in haar assortiment.

Bij de aanschaf van een waterzuiveringsinstallatie dient ook nauwkeurig rekening te worden gehouden met de lopende kosten

 • Energieverbruik per m3 gezuiverd water.
 • Onderhoudskosten.
 • Toevoegingen om het water te zuiveren.

Uitleg soorten waterzuiveringsinstallaties

Open waterzuiveringen
Een open waterzuivering wil zeggen dat de zuivering direct contact heeft met zuurstof. De open zuivering brengt bepaalde parameters in aanraking met zuurstof. Hierdoor komt een oxidatie- en ontgassingsproces op gang. Vervolgens loopt het water via een filterbed, waar de geoxideerde waarden zoals ijzer- en mangaanverbindingen zich af zetten op het filtermateriaal. Het soort filtermateriaal wat toegepast wordt heeft nog extra invloed op de zuurwaarde en de kalkwaarde in het water. De modernste open waterzuiveringen regenereren (spoelen) het filterbed na verzadiging.

Remon-producten die in aanmerking komen voor een open waterzuivering zijn:

 1. Remon R710
 2. Remotector 3000 NT

Gesloten waterzuiveringen
Een gesloten zuivering wil zeggen dat de waterzuivering geen direct contact heeft met zuurstof. In een aantal type zuiveringen komt er wel zuurstof aan te pas om het water te behandelen. Alleen wordt dit gecontroleerd toegevoegd, door bijvoorbeeld een compressor. Veel voorkomende gesloten zuiveringen die toegepast worden, zijn zuiveringen die gebruik maken van membraantechnologie. Ook ionenwisselaars worden vaak toegevoegd in het rijtje 'gesloten zuiveringen'. 

Remon-producten die in aanmerking komen voor een gesloten waterzuivering zijn :

 1. Renomic (Duurzaam Waterzuiveringssysteem)
 2. RO COSMOS (Osmosefiltratie)
 3. NF COSMOS (Nanofiltratie)
 4. Remon Simplex (Ionenwisselaar)
 5. Remon Duplex (Ionenwisselaar)
 6. Remon Triplex (Ionenwisselaar)
 7. Remon Waterontharder (huishoudelijk/particulier gebruik)

Renomic
Een uiterst duurzaam nieuw type waterzuiveringsinstallatie geheel uitgevoerd in roestvast staal. Het grootste voordeel van dit type installatie is dat er maar één pomp benodigd is voor de gehele installatie voor het zuiveren van ijzer en mangaan. Het stroomverbruik per m³ is hierdoor zeer laag. Dit resulteert in een gegarandeerde kostprijs van maximaal 8 eurocent per m³ gezuiverd bronwater! Bovendien blijft essentiële hardheid/kalk in het water behouden! Voor meer details klik hier

Osmosefiltratie
Osmosefiltratie is een membraantechniek die al jaren wordt toegepast in meerdere facetten en verder gaat waar de conventionele zuiveringen stoppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verhoogde parameters zoals sulfaat, natrium, chloride, enz.
Het osmosefilter is de perfecte nabootsing van een natuurlijke membraan. Alleen - hier moeten niet beide vloeistoffen hetzelfde gehalte aan vreemde stoffen bevatten. In plaats daarvan wordt het proces omgekeerd. Bij de omgekeerde osmose wordt het te reinigen water onder hoge druk door de membraan geleid. De membraan filtert nu ongewenste bestanddelen, bijv. zout en andere stoffen uit het water. Zo ontstaan twee gescheiden waterstromen - enerzijds het zogenaamde 'concentraatwater' met alle vreemde stoffen zoals ijzer, mangaan of zout, anderzijds het schone, heldere water. Het water is na osmosefiltratie vaak zo schoon dat het zelfs nodig is om bepaalde parameters zoals zuurgraad, calcium en magnesium weer aan te passen.

Remon-producten die in aanmerking komen voor Osmosefiltratie zijn:

 1. RO COSMOS

Nanofiltratie
Nanofiltratie is een zeer moderne membraantechnologie. Deze technologie heeft veel overeenkomsten met de hierboven beschreven osmosefiltratie. Alleen heeft deze techniek als groot voordeel dat het water na behandeling niet te schoon is. Met als resultaat dat er geen parameters aangepast hoeven te worden om het behandelde water vervolgens te kunnen gebruiken voor bepaalde doelstellingen, zoals drinkwater voor dierlijke en menselijke consumptie. Deze nanofiltratie is een waterzuiveringsmethode die Remon veel toepast.

Remon-producten die in aanmerking komen voor Nanofiltratie:

 1. NF COSMOS

Ionenwisselaars
Ionenwisselaars zijn waterzuiveringen die gebruik maken van een harsfilter. In een ionenwisselaar zitten kleine harsbolletjes die ongewenste ionen (zoals ijzer, mangaan, calcium en magnesium) uit wisselen tegen andere ionen zoals natrium. De harsbolletjes worden gereinigd tijdens het regenereren (spoelen) met een regeneratievloeistof, met meestal een hoge concentratie aan zout. Een groot voordeel van een ionenwisselaar is dat na behandeling ook het water direct zacht is. Een ionenwisselaar wordt aangedreven door maar één pomp, waardoor er maar weinig energie nodig is.

 Remon-producten die in aanmerking komen voor ionenwisselaars :

 1. Remon Simplex
 2. Remon Duplex
 3. Remon Triplex
 4. Remon Waterontharder   (huishoudelijk gebruik)

UV-filtratie
De naam zegt het al. Bij UV-filtratie wordt er gebruik gemaakt van een UV-lamp. Doormiddel van een UV-lamp worden de bacteriën en organismen die zich in het water bevinden gedood zodra zij de ultraviolette lamp passeren. De UV-lamp is verwerkt in een cilinder die wordt ingebouwd in de verbruiksleiding. UV-lampen worden aangeboden op basis van de te behandelen aantal liters per uur. Deze zijn bij Remon in alle maten en soorten verkrijgbaar.

Doseersystemen
Doseersystemen worden vaak gebruikt als het water al gezuiverd is maar bepaalde parameters nog beïnvloed moeten worden. Zoals bijvoorbeeld de zuurgraad (pH) van het water. Tevens wordt het vaak ingezet om bacteriën, algen en biofilm tegen te gaan. Door middel van een mengvat en een doseerpomp wordt op hoeveelheid liters en/of draaimoment van een pomp de hoeveelheid van de toevoeging bepaald. Veel voorkomende toevoegingen zijn: chloordioxide, chloor, natronloog, citroenzuur, enz. Remon biedt u de meest moderne doseerapparatuur aan. Ook geven wij u een kundig advies over de hoeveelheid toevoeging per liter.

Remon laat niets aan het toeval over en biedt u een geheel vrijblijvend en professioneel advies over welk type waterzuivering het beste voor u is. Bij ons is uw aanschaffing betrouwbaar omdat wij u altijd de juiste waterzuivering kunnen aanbieden. Maak vrijblijvend een afspraak. Bel 0594-648080 of stuur een e-mail naar info@remon.com 

Top-producten van Remon:

Ontijzeringsinstallatie Remotector 3000 NT

ONTIJZERINGSINSTALLATIE REMOTECTOR 3000

Nanofiltratie COSMOS

NANOFILTRATIE 

Ionenwisselaar

IONENWISSELAAR 

Renomic duurzame waterzuiveringsinstallatie

RENOMIC

Dhr. Stegeman te Ruurlo

´Nadat Remon onze nieuwe installatie had opgeleverd hebben we gelijk een onderhoudscontract afgesloten. Eén keer per jaar wordt de installatie compleet nagekeken door een vakkundige servicemonteur. Versleten onderdelen worden dan vervangen. Mocht er toch een storing zijn dan is de monteur snel ter plaatse door 24/7 storingsdienst van Remon.’

Dhr. Stegeman te Ruurlo Rundveehouderij

Ontvang maandelijks tips om uw bedrijfsresultaat te verbeteren