Bel mij terug

Wat is Biofilm?

Wat is een biofilm?

Het woord biofilm is een veelgebruikte term, maar wat is ‘biofilm’ nu precies en nog belangrijker, hoe kan het worden voorkomen?

Grondwater in Nederland bevat vaak hoge concentraties methaan en waterstofsulfide. Deze gassen zorgen voor een slijmerige aanslag in het leidingsysteem ‘biofilm’ genaamd. Hiermee wordt de ideale broedplaats voor bacteriën gecreëerd wat zorgt voor een verminderde wateropname door de dieren. Ook krijgt het water een onaangename geur (rotte eieren). Dit heeft nadelige gevolgen op de prestaties van de dieren. Na behandeling van het ruwe bronwater is het daarom zeer belangrijk dat het water wordt ontgast en belucht zodat aanwezige gassen uit het water kunnen ontsnappen. Hierdoor wordt de groei van biofilm voorkomen. Veel bedrijven proberen biofilm aan te pakken door het toedienen van chemicaliën (o.a chloordioxide etc.). Dit is wel effectief, maar eigenlijk is dit de verkeerde methode. Bij Remon zijn we van mening dat ‘voorkomen’ beter is dan ‘genezen’. Door het water goed te beluchten kunnen veel problemen op voorhand worden uitgesloten. Ook wordt het water door beluchting zuurstofrijker, waardoor het lekkerder van smaak wordt. Lees meer over de ontgassingsinstallatie van Remon.

Let op: In situaties waar alleen gebruik wordt gemaakt van een ionenwisselaar (zoutinstallatie) moet er extra worden gecontroleerd op de aanwezigheid van ‘biofilm’. Ionenuitwisseling is een gesloten proces waarin het water niet wordt ontgast en belucht. 

Lees het standpunt van de GD inzake gassen in het bronwater.

Ontvang maandelijks tips om uw bedrijfsresultaat te verbeteren