Bel mij terug

Voedingsmiddelenindustrie

Voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie wordt enorm veel grondwater verbruikt. Volgens het CBS verbruikt de sector zo’n 75 miljoen m³ zoet grondwater (vooral voor proceswater) per jaar. Hiermee is de voedingsmiddelenindustrie verantwoordelijk voor bijna de helft van het gewonnen en gebruikte grondwater in de industrie.

De kwaliteit van het water in de voedingsmiddelenindustrie is van ongekend belang. De kwaliteit van  het water als grondstof is verantwoordelijk voor de uiteindelijke kwaliteit van het eindproduct. Naast het feit dat water als grondstof zorgt voor de kwaliteit van het eindproduct worden er ook vanuit de overheid strenge eisen gesteld. De overheid controleert streng op correcte en veilige productieprocessen. Remon zorgt ervoor dat haar water aan alle gestelde eisen voldoet.

Om ervoor te zorgen dat het water van hoogwaardige kwaliteit is dient het water voor gebruik eerst te worden ontdaan van allerlei schadelijke stoffen zoals ijzer, kalk en zout. Om het water van deze schadelijke stoffen te ontdoen maakt Remon gebruik van verschillende zuiveringstechnieken zoals nanofiltratie en omgekeerde Osmose. Door deze geavanceerde technieken wordt de kwaliteit van het bronwater zelfs beter dan dat van het drinkwater dat door de drinkwaterleveranciers wordt geleverd.

Naast het feit dat gezuiverd bronwater van hoogwaardige kwaliteit is, is grondwater een stuk voordeliger dan leidingwater. 

Wat zijn de voordelen van een waterzuiveringssysteem van Remon?

 • Water van hoogwaardige kwaliteit komt de kwaliteit van het eindproduct ten goede
 • Langere levensduur van de installaties
 • Geen verstopping van leidingsystemen
 • Kalkvrij water
 • Lage kosten in vergelijking met leidingwater

Bekijk hier onze werkwijze


Dranken

Vanzelfsprekend bestaan dranken voor het grootste deel uit water. Doordat dranken voor zo’n groot deel uit water bestaan zijn de volgende punten zeer belangrijk:

 • Helderheid
 • Kleur- en reukloosheid
 • Geen afwijkende smaak

Door middel van nanofiltratie en Omgekeerde Osmose zorgt Remon ervoor dat bovengenoemde factoren altijd perfect in orde zijn.

Zuivel

Er zijn in de zuivelindustrie verschillende soorten productieprocessen zoals: consumptiemelk-, melkpoeder-, kaas- en boterbereiding en weiverwerking. Bij al deze processen moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn.

Voor elk proces worden andere eisen aan het water gesteld:

 • Bij consumptiemelkbereiding zijn er strenge eisen die betrekking hebben tot het bacteriologische kiem-getal die hier niet te hoog mag zijn
 • Bij sommige kaassoorten en zuigelingenvoeding is een laag nitraatgehalte zeer belangrijk
 • Bij boter en andere vetrijke melkproducten is een laag kopergehalte zeer gewenst

Water dat gebruikt wordt voor reinigingsdoeleinden is vaak onthard, hiervoor levert Remon geavanceerde ionenwisselaars.

Vlees- en Visverwerkende industrie

Bij vleesverwerkende bedrijven valt watergebruik onder de controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het water moet van drinkwaterkwaliteit zijn, waar extra veel zorg en aandacht aan de microbiologische kwaliteit besteed moet worden. Bedrijven moeten zelf bewaken en beoordelen of hun producten voldoen aan de wettelijke eisen en veilig zijn voor consumptie. Remon staat haar afnemers bij in het controleren van de waterkwaliteit.

Als het bedrijf ander water wil gebruiken voor processen die niet in contact komen met het product, dient het bedrijf wel voorzien te zijn van een gescheiden leidingsysteem.

In de visverwerkende industrie gelden dezelfde regels en eisen als bij de vleesverwerkende industrie. Bij vis mag er echter ook gebruik worden gemaakt van schoon zeewater. Dit dient dan als eerste processtap in de visverwerking aan boord van een schip.

Besparen op uw waterkosten

Als u meer dan 1.000 m³ per jaar verbruikt dan is het voor u als grootverbruiker al de moeite waard om over een investering na te denken. U kunt flink geld besparen met een eigen waterbron! Wilt u ook lage kosten en hoogwaardige kwaliteit water? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ontvang maandelijks tips om uw bedrijfsresultaat te verbeteren