Bel mij terug

Altijd snel en genoeg warm water en een besparing op energie

Altijd snel en genoeg warm water en een besparing op energie

Melkveehouder Gert van der Weerd uit het Overijsselse Wilsum krijgt sinds afgelopen zomer het warme water uit een Remon boerderijboiler, die wordt voorverwarmd door middel van zonnecollectoren. De melkveehouder is er enorm over te spreken.

“Ik heb nu altijd en genoeg warm water”, vertelt Van der Weerd. “Dat is vooral waar het bij een boiler om draait. Ook kostentechnisch is het interessant. Ten opzichte van een traditionele boiler bespaar ik tot 65 procent op energiekosten. Bij de aanschaf kreeg ik ook nog eens 2.500 euro subsidie van de Provincie Overijssel. Via de FrieslandCampina-ledenkorting actie nam Remon de kosten van een waterontharder voor haar rekening. Allemaal zaken die de doorslag gaven om deze investering te doen. Onder normale omstandigheden heb ik de hele installatie in 2,7 jaar terugverdiend.”

remon Altijd snel en genoeg warm water en een flinke besparing op energie

Kans gegrepen

Gert van der Weerd en zijn gezin streken vorig jaar met hun bedrijf neer in Wilsum. Op de vorige locatie, iets verderop in Mastenbroek bij Zwolle, waren de omstandigheden voor de melkveehouder niet ideaal. “We hadden een kleine huiskavel. De kans die we kregen om op deze plek ons bedrijf voort te zetten, hebben we met beide handen aangegrepen”, vertelt Van der Weerd.

Basis voor de toekomst

In Wilsum nam Van der Weerd een bestaand bedrijf over met 57 hectare grond eromheen. Een mooi, compleet bedrijf, voorzien van melkrobots, in 2015 nog uitgebreid met een nieuwe stal. Een mooie basis voor de toekomst. De familie had nog wel een aantal wensen om het bedrijf helemaal naar het zin te maken. Zo kwamen de sleufsilo’s over van het oude bedrijf, de stal werd voorzien van ventilatoren en de melkrobots werden vervangen door nieuwe.

remon Altijd snel en genoeg warm water en een flinke besparing op energieOp het dak van de stal liggen 36 Heatpipes, die in verbinding staan met de Remon Boerderijboiler binnen.

Niet genoeg warm water

De melkveehouder schafte in eerste instantie ook een nieuwe 180 liter gasboiler aan. Daarmee dacht hij de komende jaren voort te kunnen. Helaas bleek het tegendeel waar. De capaciteit was niet groot genoeg. Regelmatig kreeg de veehouder meldingen dat de melkrobot te koud had gespoeld. Ook voor het reinigen van de koeltank bleek er vaak niet genoeg warm water te zijn. Een minder goede reiniging is natuurlijk funest voor de melkkwaliteit en daarom was actie vereist. “Toevallig belde Theo Oevering van Remon mij en vroeg of hij een keer langs mocht komen om te vertellen over de boerderijboiler van Remon. Na één gesprek was ik over de streep en heb ik verder ook niet gekeken naar alternatieven”, aldus de veehouder.

Voorverwarmd tot 60 graden

Van der Weerd koos voor een Remon Boerderijboiler AGRI HR ENERGY die in verbinding staat met 36 zonnecollectoren (Heatpipes) op het dak van de stal. De zon verwarmt het water voor door middel van de 36 Heatpipes, en werkt zo mee om het water in de boiler standaard op zestig graden Celsius te houden. Zo is er altijd warm water op voorraad. Als er heter water nodig is, warmt de Remon HR-Geiser het water razendsnel op naar 85 graden. “Doordat het water in de boiler nog maar een klein stukje verder opgewarmd hoeft te worden, heb ik altijd snel warm water als ik de kraan opendraai. Het boilervat is vijfhonderd liter groot, dus ik hoef ook niet bang te zijn dat het warme water snel op is.”

De Remon Boerderijboiler AGRI HR ENERGY type Duovat 500 liter doet goed zijn werk op het bedrijf van Gert van der Weerd.De Remon Boerderijboiler AGRI HR ENERGY type Duovat 500 liter doet goed zijn werk op het bedrijf van Gert van der Weerd.

Plannen genoeg

In de stal heeft Van der Weerd de boel al goed voor elkaar. Maar voor de toekomst heeft de ondernemer nog genoeg plannen. Zo wil hij de komende jaren het grasland deel voor deel vernieuwen en vlak trekken via vruchtwisseling met mais. Verbeteren van de erfverharding staat ook nog op het lijstje. “Maar alles op zijn tijd. Het is het afgelopen jaar druk genoeg geweest voor ons. Wij zijn enorm tevreden met waar we nu staan met het bedrijf. Het draait mooi en dat is, naast het financiële aspect, toch waar je het als veehouder uiteindelijk voor doet.”

Van der Weerd had nog wel een paar wensen om de stal helemaal naar de zin te maken. Zo werd de stalinrichting geoptimaliseerd.

RemonControler Boerderijboiler stille kracht op veelzijdig bedrijf

Geplaatst op 17 February 2022

RemonControler Boerderijboiler stille kracht op veelzijdig bedrijf

Meer RemonControler Boerderijboiler stille kracht op veelzijdig bedrijf

Altijd snel en genoeg warm water en een besparing op energie

Geplaatst op 25 November 2021

Melkveehouder Gert van der Weerd uit het Overijsselse Wilsum krijgt sinds afgelopen zomer het warme water uit een Remon Waterbehandeling boerderijboiler!

Meer Altijd snel en genoeg warm water en een besparing op energie

Nieuws artikel

Geplaatst op 17 November 2021

Meer Nieuws artikel

Halveer uw energieverbruik en profiteer nu van FrieslandCampina-ledenkorting

Geplaatst op 12 February 2021

Meer Halveer uw energieverbruik en profiteer nu van FrieslandCampina-ledenkorting

Remon ontvangt steun voor organisatie innovatie

Geplaatst op 19 August 2020

Remon Waterbehandeling BV ontvangt steun van de Europese Unie, Samenwerkingsverband Noord-Nederland en de provincies Friesland, Groningen, en Drenthe voor de uitvoering van een organisatie innovatie traject.

Meer Remon ontvangt steun voor organisatie innovatie

Ontvang maandelijks tips om uw bedrijfsresultaat te verbeteren